Qonline.nl

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen online

Blog

Dit moet je weten bij het uitzoeken van een geheugenkaart

Geheugenkaart

Een geheugenkaart is onmisbaar met onze hedendaagse technologie. Sinds de jaren ’90 is er ook veel tijd en geld in gestoken om ze te ontwikkelen. Nu zijn er veel typen geheugenkaarten. Maar wat is voor jou de beste optie?

Er zijn meerdere types geheugenkaarten. Je hebt microdrive’s, Secure Digital’s(SD), Micro-SD’s, Mini SD’s, CompactFlash en nog een aantal anderen. De bekendste en meet gebruikte van deze geheugenkaarten zijn de SD kaarten.

SD-kaarten

Sinds de opkomst van deze geheugenkaarten in 2006 hebben ze het grootste deel van de markt overgenomen en ze zijn de standaard geworden voor geheugenkaarten. Verkrijgbaar in vele soorten opslaggroottes en relatief goedkoop.

Een SD geheugenkaart is in drie maten te krijgen: standaard, Mini en Micro; afhankelijk van de toepassing. In je mobiel zit bijvoorbeeld een Mini- of MicroSD. Andere apparaten met SD kaarten zijn camera’s, navigatie-apparaten of andere draagbare media. De kleinere kaarten passen met behulp van adapters ook in grotere gleuven. Wat ze ideaal maakt voor gebruik op meerdere apparaten.

Een SD geheugenkaart is in de meeste gevallen ook de juiste keuze om te maken. Maar ook in SD kaarten zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Zo heb je SDHC, wat geheugenkaarten zijn van 4GB tot 32GB. Deze kaarten bezitten grotere capaciteit wat ze ook ongeschikt maakt voor oudere toestellen. Geheugenkaarten van 64GB tot 2TB zijn SDXC kaarten. SDUC SD-kaarten zijn de nieuwste variant geheugenkaarten die een geheugen kunnen hebben tot wel 128TB. Voor alle kaarten geld dat je ze alleen moet gebruiken in apparaten waarbij vermeld staat dat je compatibel zijn.

Snelheidsklasses

Naast de verschillende soorten opslaggroottes zijn SD kaarten verkrijgbaar in verschillende soorten snelheidsklassen. Deze snelheid geeft aan hoe snel bestanden op de geheugenkaart worden opgeslagen. Een snellere kaart in je camera betekent dat je sneller achter elkaar foto’s kan nemen bijvoorbeeld.

Er zijn nu drie snelheidsklassen. Speed Class(C), UHS Speed Class(U) en Video Speed Class(V).  De C kaarten hebben een waarde van 2, 4, 6, 8 of 10 waarvan 10 de snelste is. De U-klasse is voornamelijk terug te vinden op professionele kaarten, denk bijvoorbeeld aan SanDisk. U1 is in deze klasse gelijk aan C10. De meeste U-klasse geheugenkaarten hebben een U3 aanduiding. De V-klasse kaarten zijn eigenlijk alleen nodig bij toepassingen voor filmen. Deze geheugenkaarten zitten vaak in videocamera’s en in de mediawereld worden ze veel gebruikt.

Maar welke heb ik nou nodig?

Welke je nodig hebt ligt aan wat je ermee wil doen. Zijn je doeleinden langdurige video’s filmen? Kijk dan naar SD kaarten met een grotere opslag (SDHC of SDUC) met een V-aanduiding op de kaart. Wil je gewoon een nieuwe SD-kaart in je mobiel? Kijk dan naar SDHC kaarten met een C10 aanduiding. Weet jij al voor welke geheugenkaart je gaat? Succes met kiezen!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén